SAVJETOVANJE: Šibenik, 11.-13. listopad 2013
SAVJETOVANJE: Šibenik, 11.-13. listopad 2013

ANDRAGOŠKO UČILIŠTE ZVONIMIR, REGIONALNI CENTAR ZA OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE I HRVATSKA STRUČNA UDRUGA ZA SUNČEVU ENERGIJU Vas pozivaju na međunarodni znanstveno-stručni skup pod nazivom:

SUNČEVA ENERGIJA – DAR S NEBA

Savjetovanje će se održati od 11. do 13. listopada 2013. godine u Šibeniku (HOTELI SOLARIS).

Visoki pokrovitelj: predsjednik Republike Hrvatske Dr. sc. Ivo Josipović

Pokrovitelj:
Ministarstvo gospodarstva

Projekt podržava:
Ministarstvo zaštite okoliša i prirode

Organizacijski odbor:
- Zvonimir Erceg, prof.
- Mr. sc. Zoran Vujović
- Prof. dr. sc. Ljubomir Majdandžić
- Prof. dr. sc. Ljubomir Miščević
- Mr. sc. Dejan Bosak
- Mr. sc. Zlatko Sviben
- Mr. sc. Ivana Ostoić.

Činjenica je da Republika Hrvatska ne raspolaže sa dovoljnim kapacitetima za proizvodnju električne energije, pa stoga ovisi o uvozu električne energije. Isto tako je poznato da zbog nedostatka potrebne električne energije u Hrvatskoj, pa i u regiji raste i cijena električne energije na tržištu. Sve ovo nas upućuje na obnovljive izvore energije, posebno na energiju Sunca.

Sunce nam se nudi, daruje nam ogromnu količinu energije, koja je dostupna za sve ljudske potrebe za energijom. Sunce nam svakodnevno šalje oko 960 biliona kWh energije, odnosno 1,36 kWh/m2. Ova energija dolazi u obliku solarne radijacije, koja dalje omogućava proizvodnju solarne električne energije. Solarna električna energija proizvodi se putem solarnih panela odnosno solarnih ćelija, o čijem broju ovisi i količina dobivene solarne energije. Što je veći broj panela, biti će potrebna veća ulaganja, ali zato su troškovi održavanja minimalni.

Danas solarna energija pokriva samo 1% globalne potražnje za električnom energijom. U Republici Hrvatskoj pojavljuje se sve više solarnih elektrana. No, još uvijek izgradnja ovih elektrana predstavlja parcijalna rješenja, kao pojedinačni slučajevi. Nedostaje gospodarska politika i sustavni pristup države. Osim birokratskih i upravno pravnih barijera, nedostatak je koncepcija razvoja sustava solarnih elektrana u Hrvatskoj.

Mišljenja smo da je konačno došlo vrijeme da Hrvatska prepozna taj nepresušni energent i da konačno započne koristiti svoje geografske pogodnosti i energiju sunca, kao dar s neba te da ostvari energetsku neovisnost.

Želimo animirati svekoliku javnost, posebno zakonodavnu i izvršnu vlast da svojim odlukama i zakonskim propisima potiču pozitivna razmišljanja o ulaganjima u obnovljive izvore energije, posebno u veće korištenje energiju sunca.

Želimo u lokalnim zajednicama pobuditi interes za korištenje solarne energije. Želimo animirati lokalne zajednice da razmisle o iskoristivosti svog geografskog položaja i da u svojim provedbenim urbanističkim planovima predvide mogućnost izgradnje solarnih elektrana. Čelnike lokalnih zajednica također želimo animirati da potiču građane na ulaganja u korištenju sunčeve energije, davanjem određenih beneficija, kredita i sl. Želimo potaknuti privatno poduzetništvo da prepoznaju opravdanost ulaganja u solarne objekte, te na taj način doprinesu većem zapošljavanju, a ujedno smanjenju broja nezaposlenih u Republici Hrvatskoj.

PRIJAVNICU, kao i sve ostale podatke o savjetovanju na provjerite na slijedećoj poveznici: SAVJETOVANJE

Najava skupova

PLAN SEMINARA za školsku godinu 15/16. (Planiranje i programiranje rada ustanove)
Javne isprave u obrazovanju odraslih (SEMINAR: Ulica Cvjetka Rubetića 16, Zagreb, 10. 06)
USKORO NOVE NAJAVE SEMINARA. (SEMINARI: Ulica Cvjetka Rubetića 16, Zagreb)